Nieuws

Town Hall Meeting #2 veiligheid en safe spaces report

In de tweede Town Hall Meeting die plaatsvond op woensdag 12 oktober hebben we het samen met verschillende gezichten uit de LHBTQIA+ gemeenschap gehad over veiligheid en safe spaces. We bespraken drie onderwerpen die de leiding namen in het algehele gesprek: veiligheid waarborgen online, veiligheid op straat en safe spaces in Rotterdam. Samen met moderator Mahutin Awunou gingen we het gesprek aan met de deelnemers die zich in drie groepen hadden verdeeld. Elke groep kreeg 1 onderwerp aangewezen waarover ze 25 minuten met elkaar konden praten en tot conclusies konden komen om die vervolgens aan de andere groepen te presenteren. Gezien niet iedereen altijd bij iedere Town Hall Meeting aanwezig kan zijn, hebben we besloten na elke meeting de notulen openbaar te delen om de inhoud toegankelijk te maken voor iedereen. 

Veiligheid online

Wat wordt opgemerkt is dat men deze dagen heel makkelijk online in de anonimiteit kan verdwijnen.

Online wordt makkelijk gediscrimineerd doordat men anoniem is wat er weer voor zorgt dat er moeilijk wat aan gedaan kan worden. Algoritmes pakken dit vaak helaas niet op.

Wat kunnen we hieraan doen?

  • Betere richtlijnen.
  • Bij het indienen van een klacht zou dit idealiter niet door een BOT moeten worden afgehandeld. Als dit wel gebeurd moet er een mogelijkheid zijn om alsnog met iemand te kunnen spreken als het nog niet voldoende hulp is geweest.
  • Meer inclusiviteit zichtbaar op sites en platformen door bijvoorbeeld voornaamwoorden te benoemen, representatie van een brede groep mensen en een toegankelijke branding.
  • De online wereld is zo snel gegaan dat er weinig educatie is over hoe je met elkaar online respectvol communiceert.
  • Ook wordt aangegeven dat je soms ook juist door anonimiteit jezelf kan zijn en hierdoor je online als een safe space ervaart.
  • De behoefte ligt om duidelijk in kaart te brengen waar men terecht kan. Dit kan door bijvoorbeeld een forum te starten waar je ervaringen kunt delen zodat je relevante informatie kunt overgeven aan elkaar.

Veiligheid op straat ( geweld, meldingen, politie, straatintimidatie)

Men geeft aan dat de LHBTQIA+ community zich vaak niet veilig voelt op straat:

  • Er is vaak sprake van verbaal geweld en uitgescholden worden, zelfs door kinderen.
  • Ook is er fysiek geweld naar de community en queer koppels die over straat lopen.

Wat kunnen we hier aan doen?

  • Als je onzeker voelt zou je je zekerder kunnen voelen door bijv. beoefenen van bepaalde sporten.
  • Ketelbinkie geeft aan weleens defense courses (workshops)  aan te bieden die je zelfverzekerder kunnen maken (wat je dan ook uitstraalt) wat je met een ander gevoel over straat laat lopen.
  • Ook is het belangrijk om voor elkaar op te komen. Als je iets ziet gebeuren op straat, spreek je dan uit of in ernstige gevaren bel je 112 voor diegene.

Dit wilt men in de toekomst weer gaan doen en communiceert dit graag door naar het netwerk van Rotterdam Pride.

En waar ga je heen als er iets gebeurt?

  • Er is een Roze brigade van de politie van Rotterdam, ze waren ook op de RTM pride aanwezig.
  • Idee: een speciaal telefoon nummer waar indien gewenst ook gevraagd kan worden om te praten met een politie persoon van kleur, een vrouw, onderdeel van de LHBTQIA+ gemeenschap of een andere specifieke voorkeur.

Daarnaast wordt ook het thema ‘veiligheid voor kinderen’ besproken in deze groep. Er wordt gesproken over dat e meer aandacht aan educatie over de LHBTQIA+ community gegeven kan worden op scholen. Dit is onderdeel deel van het vak Burgerschap (bij wet verplicht) om te geven en materiaal is beschikbaar via diverse kanalen echter in de praktijk wordt dit nog weleens overgeslagen. Hier is verder geen toezicht op dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Dit is een goede discussie geworden over educatie wat de organisatie ziet als een goed onderwerp voor een nieuwe town hall meeting in 2023.

Safe Spaces

Er wordt gesproken over wat een safe space nu eigenlijk inhoudt. Het is voor bepaalde deelnemers niet alleen een fysieke ruimte waar je je veilig voelt, maar ook een gevoel in jezelf en bij anderen. Een safe space begint bij jezelf waardoor je een veilige omgeving kan zijn voor jezelf maar ook voor anderen. Als je een ruimte vult met dat soort mensen, heb je echt een veilig gevoel omdat er wederzijds respect is voor elkaar.

Wat zijn Safe spaces voor mij?

  • Dit is voor een ieder anders, echter ergens waar je jezelf kan zijn.
  • Een plek waar ze actief rekening houden met je veiligheid, ook buiten het event. Het is bijvoorbeeld lastig om onderweg te zijn (bijv. naar een safe space event) en hierbij expressief gekleed te zijn. Dit levert al snel opmerkingen op van anderen en dat kan onveilig aanvoelen. Een oplossing hiervoor zou zijn dat er een mogelijkheid is om je om te kleden en op te maken (bijvoorbeeld voor drag artiesten). Dit is zeker een aandachtspunt voor de organisaties die dergelijke events organiseren.

Een safe space kan gedurende de dag veranderen, zo geeft overdag vaak een veiliger gevoel als in de avond.

Hoe kan er verbetering komen voor onveilige plekken/situaties?

  • Zichtbaarheid en veiligheid gaan hand in hand met regenboog symboliek.
  • De overheid/gemeente bestuurders kunnen nog meer aandacht besteden aan de community met het duidelijker in kaart brengen wat de problematiek momenteel is/was en hoe men dit graag wil verbeteren.
  • Wettelijk kunnen er nog stappen gezet worden om ons meer te beschermen.

Hoe kunnen horeca gelegenheden een veilige plek bieden voor LHBTQIA+ personen?

  • Bewust zijn van de term ‘Ik ben op zoek naar Sarah’ wat betekent dat iemand zich onveilig voelt en hulp nodig heeft zonder dat overduidelijk te maken.
  • Bordjes hangen met bijvoorbeeld ‘We dont accept bad behaviour’ met verwijzing naar een meldpunt die je kunt bellen.
  • Zichtbaar maken waar je op terug kan vallen.
  • Naast chat functie zou het goed zijn op de website ook verschillende organisaties te benoemen waar men hulpbehoevenden kan helpen.
  • Genderneutrale toiletten.

Deel dit bericht

Recente
berichten

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer hierover in de privacy policy